Het regent nog wel eens, maar dat zijn we wel gewend in Engeland

Pete en Tina

De Slag om Arnhem maakt ook in onze tijd nog veel emoties los. Neem nou Pete en Tina. Zij zijn naar Camping Warnsborn gekomen om de oom van Pete te herdenken. De Britse soldaat vocht tijdens Operation Market Garden mee tegen de Duitse bezetter. ,,Mijn oom overleefde de oorlog”, zegt Pete, ,,maar tot aan zijn dood in 2001 heeft hij er nooit over gesproken. Pas na zijn dood hebben we wat geschreven teksten van hem gevonden en toen dachten we: ‘O mijn God, wat heeft die man meegemaakt!’”

En daarom komen hij en Tina trouw elk jaar naar de herdenking. Pete en Tina wonen in de prachtige Engelse Midlands, maar vinden de omgeving van Arnhem ook schitterend. ,,We ontdekken van  hieruit Nederland”, zegt Tina. ,,Jullie hebben een mooi land, alleen regent het nog wel eens. Maar ja, dat zijn we in Engeland natuurlijk wel gewend.”

En het mooiste aan Warnsborn? ,,De heerlijke rust. En de vrienden die we hier hebben ontmoet”, roept Pete enthousiast. De Pink Floyd-fan (‘Ik speel in de tribute band Dark Side of the Wall, kijk maar eens op Youtube’) wijst op een dame en een heer die er net aan komen lopen. ,,Hij komt onze auto fiksen, we hebben een beetje pech.”

Tsja, dan is het inderdaad goed om handige vrienden te hebben…