‘Het uitzicht over de Oosterschelde en het krekengebied blijft supergaaf!’

Barry

Op weg naar de prachtige camping Vier Bannen op Duiveland vraag je je als niet frequente bezoeker een paar dingen af. Ten eerste: kan een omgeving veel stiller worden dan dit schitterende stukje Zeeland? Dan: waarom heb ik thuis niet van die heerlijke frisse lucht? En tenslotte: hoe hebben ze deze camping in vroeger jaren ooit kunnen vinden, toen Google Maps nog science fiction was?

Eigenaren Barry en Marjolein moeten erom lachen als ze het bezoek om de enthousiast kwispelende hond Mylow heen naar de eettafel loodsen. De Vier Bannen is voor hen thuis; Barry – nu 44 – heeft er ooit zijn derde verjaardag gevierd en Marjolein is vlak om de hoek van het bedrijf opgegroeid. ,,Ik weet niet beter dan dat ik op dit terrein was”, zegt Barry, nadat hij Mylow met een koekje naar z’n ligplek heeft gelokt. ,,Het was als jongetje geweldig om hier op te groeien, op het bedrijf van mijn ouders. Samen met mijn zus en altijd nieuwe vriendjes in de zomer. En als er in de winter geen gasten waren, was ik altijd bezig met de machines, het vrije leven bij het water. Dat gaat nooit vervelen, nu nog steeds niet. En ja, de camping ligt ver buitenaf. Je komt er niet zomaar langs. Verder buitenaf gaat niet zomaar lukken, denk ik.”

In 2018 namen Barry en Marjolein de Vier Bannen over van zijn ouders, die het bedrijf al sinds 1977 runden. Sommige van hun gasten kunnen het zich nog herinneren, want de Vier Bannen is een plek om voor altijd verliefd op te worden en er steeds terug te komen. ,,Veel draait hier om het water, dat zal je begrijpen”, zegt Marjolein. ,,We liggen midden in het gebied dat bij de Watersnoodramp van 1953 werd getroffen. Ouwerkerk, het dorp hier vlakbij, heeft het geluk gehad dat het net niet door het water is vernietigd. Dat verhaal wordt in het Watersnoodmuseum verteld en iedereen die hier komt logeren, gaat daar wel even kijken om de geschiedenis van dit gebied te ontdekken.”

Die bezoekjes roepen emoties op, maar ook bewondering en verwondering voor en over de mensen die hier ondanks die enorme klap het beste van hun leven hebben gemaakt. Dat doen Barry en Marjolein ook elke dag, samen met hun gasten. Die genieten, zo vertelt het stel, van de rust, de natuur, het krekengebied en de Oosterschelde. Daar krijgen Barry en Marjolein zelf ook nooit genoeg van. ,,Als je vanaf de camping naar boven loopt, de zeedijk op en je overziet de Oosterschelde en het krekengebied, dat blijft supergaaf!”