‘Niemand realiseert het zich, maar Otterlo is wereldberoemd’

Marc en echtgenote

Eigenaar Marc Jansen van camping Beek en Hei is een man van de wereld. In zijn werkzame leven bouwde hij mee aan infrastructurele werken op verschillende plekken in Afrika en Azië. ,,Vooral mijn eerste periode in Kenia, toen ik pas in Delft was afgestudeerd en daar mocht meewerken aan de Trans-African Highway, heeft diepe indruk op mij gemaakt”, zegt hij, ,,ontspannen gezeten in een kamertje van de oorspronkelijke boerderij op wat nu een prachtige Otterlose camping is. Maar Kenia is geen Otterlo. Hoe is hij dan als eigenaar op deze plek beland?

,,Mijn ouders hebben eind jaren 60 grond gekocht in deze buurt. Dat is later uitgebreid en in 1984 is voorzichtig het campingbedrijf ontstaan. Toen ik in 2012 met pensioen ging, ben ik hier voluit gaan werken. Uitermate leuk werk in een geweldig team, kan ik je zeggen.”

Het is op Beek en Hei voornamelijk natuur wat de klok slaat. Ook al ligt de camping vlak tegen de bebouwde kom van Otterlo aan. Marc Jansen: ,,Dat is handig voor de gasten, ze kunnen gemakkelijk een boodschap doen. Maar verder liggen we toch een soort in de binnenlanden van de gemeente Ede, hoor. En dat met Museum Kröller-Müller hier vlakbij. Daar kunnen onze gasten schilderijen van Van Gogh bekijken. In die zin is Otterlo dus wereldberoemd, alleen niemand die zich dat realiseert.”

Hij lacht er maar weer eens bij. Het leven als eigenaar van de camping past Marc Jansen als een handschoen. De gasten zijn net als hij verbonden met de natuur. Sommige komen hier al dertig jaar. Marc: ,,We hebben geen horeca, de mensen zorgen voor zichzelf. En de kinderen en kleinkinderen die hier komen, kunnen helemaal in de natuur opgaan. Ik ken gasten die in een penthouse in Amsterdam wonen en hier komen voor het contrast met het drukke stadsleven. Dat is toch mooi?”